Meteen naar de inhoud

Wat je moet weten over robot stofzuigers in 2024?

Robotstofzuigers kunnen uitstekend schoonmaken. Deze specifieke robot loopt rond in mijn appartement en doet over het algemeen uitstekend werk. We hebben een tapijt gekocht dat veel vezels verliest en deze robot heeft het grootste deel van het pluisje grotendeels aangepakt. Naarmate het weer winter wordt, houdt het onze entree goed vrij van modder.

Het frustrerende aan een robotstofzuiger is echter dat zelfs de goede bijna perfect zijn. De hoeken van de kamer hebben altijd één opvallend pluisje, of er ligt een blaadje van buiten dat hij heeft gemist. Het is zelfs niet echt een kwestie van zuigkracht – sommige van de beste stofzuigers kunnen deze ook missen. Het probleem is dat de robot niet kan weten dat hij iets heeft gemist. Het is een robot – hij ‘weet’ niets en kan niet ‘zien’ dat hij een plek heeft overgeslagen. Als het toevallig gebeurt dat er een draad van je jas valt en de stofzuiger hem mist, dan blijft dit kleine plekje gewoon ongestofzuigd tot de volgende keer. Telkens wanneer ik deze stofzuigers heb getest, merk ik vaak dat er een paar plekken zijn om zelf op te ruimen; op dat moment ben je gewoon aan het stofzuigen, wat het doel tenietdoet.

Ik vind het ook een beetje frustrerend dat je moet opruimen voordat je robot gaat lopen. Veel van het alledaagse vuil is een potentieel gevaar. Ik ontdekte dat op de dagen dat ik deze robot liet lopen, ik van mijn bureau moest opstaan en dingen uit de weg moest ruimen. Het is niets groots – kabels en schoenveters, of de banden van mijn rugzak die op de grond rusten – maar elk ervan zou de robot kunnen verstrikken. Dingen die ik gewoon kan vermijden als ik zelf stofzuig, of snel uit de weg kan ruimen, moeten voor de robot worden opgeruimd voordat hij schoonmaakt. Ik denk dat de dweilfunctie op een robotstofzuiger bijzonder effectief kan zijn. Ik zou zelden de vloer van onze kleine keuken dweilen, maar de robotdweil maakt echt een verschil. Het is echt verbazingwekkend om deze specifieke robot te zien overschakelen van tapijt naar harde vloeren. Onze keukenvloer is merkbaar schoner en op sommige plekken glanst hij echt. Dit model is bijzonder goed, omdat het een schrobfunctie heeft die de meeste gebruikelijke kookvlekken die je in een keuken kunt vinden, kan verwijderen.

Maar net als bij het schoonmaken op tapijt hebben robotdweilers altijd een plek die ze niet hebben schoongemaakt, en het is vaak een cruciale plek. In het geval van mijn keuken is dat bij de vuilnisbak. Dat is een voor de hand liggende plek om kleine vlekken te vinden van het weggooien van voedselafval, maar de robot kon er niet bij. De combinatie van een ronde vuilnisbak en een ronde robot werkte niet goed, dus was er vaak een klein hoekje dat ik moest afvegen. Begrijp me niet verkeerd, het is veel gemakkelijker dan de hele vloer zelf te dweilen, maar het is niet perfect. Er is geen ontkomen aan, deze zijn lawaaierig. Ik vind ze meestal een beetje stiller dan een draadloze of rechtopstaande stofzuiger, omdat ze kleiner zijn, maar het is nog steeds een stofzuiger. Het is luid. Omdat deze stofzuigers langer duren dan een persoon (de meeste programma’s in mijn appartement duren 30-40 minuten), vind ik het een mild irritant, laag geluidsniveau. Je zult geen vergaderingen kunnen bijwonen, lezen of tv kunnen kijken terwijl dit draait. Toen ik het in het weekend gebruikte, deed ik mijn oortelefoon in en keek ik naar Tiktok. Als je droomt van een robot die rond rent en stofzuigt terwijl je met je voeten omhoog tv kijkt, denk ik niet dat die bestaat.

In het geval van het model dat ik momenteel aan het testen ben, heb ik gemerkt dat het geluid van het automatische dock de enige slechtste functie is. In theorie ben ik dol op het automatische dock. Het vult je robot voor je bij met water, en het verwijdert het afval uit de robot na elke schoonmaakbeurt. Dit is een geweldige oplossing voor een van mijn minst favoriete onderdelen van robotstofzuigers. De meeste robotstofzuigers hebben kleine stofbakken, wat betekent dat je de helft van de tijd bezig bent met legen en het proces voelt niet erg automatisch aan. Maar met de Roomba Combo j9+ heb ik het nog steeds niet een keer hoeven te legen na weken van gebruik. Het ziet er zelfs goed uit; iRobot heeft dit bijzondere automatische dock voorzien van een houten bovenkant, dus het lijkt bijna op een bijzettafel. Het is niet onzichtbaar, maar het valt niet op. Ik kan deze functies niet genoeg prijzen.

Maar ik beloof dat ik niet overdrijf, het legen van het automatische dock klinkt als een opstijgend vliegtuig. Het is ongelooflijk luid tot het punt dat ik er zeker van ben dat het de buren stoort. Je kunt jezelf nauwelijks horen praten en het laat me elke keer schrikken als het afgaat. Natuurlijk, dat is geen probleem als je niet thuis bent, maar het is zo luid dat ik me zorgen maak dat de buren een geluidsklacht zullen indienen en ik niet in het appartement zal zijn om het op te lossen.

Wat betreft de werking van de robotstofzuiger zelf, het is een handig apparaat dat zijn taken goed kan uitvoeren. Echter, zoals bij elk apparaat, zijn er enkele tekortkomingen waar rekening mee moet worden gehouden. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat een robotstofzuiger wel en niet kan doen.

Al met al zijn robotstofzuigers handige hulpmiddelen om het huishoudelijk werk te verlichten, maar ze zijn niet perfect en vereisen nog steeds een zekere mate van menselijke betrokkenheid en toezicht.

Conclusie

In conclusie, hoewel robotstofzuigers handige hulpmiddelen zijn voor het schoonmaken van huizen, hebben ze hun beperkingen en zijn ze niet perfect. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over hun prestaties en om te begrijpen dat ze mogelijk niet alle schoonmaaktaken volledig kunnen uitvoeren zonder enige menselijke betrokkenheid.

Voor een uitgebreid assortiment aan robotstofzuigers kunnen mensen terecht op www.palletsco.nl. Daar vinden ze een scala aan opties om hen te helpen bij het kiezen van de juiste robotstofzuiger die past bij hun behoeften en budget. Met de juiste keuze kunnen mensen genieten van de voordelen van geautomatiseerde reiniging in hun huis.

Bron: Pallets&Co