Meteen naar de inhoud

De kracht van informatica

Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar er komt heel wat kijken bij het beantwoorden ervan. Je zou kunnen beginnen met je te richten op de voordelen die het je persoonlijk kan opleveren. Je kunt het hebben over de veelzijdigheid, de verdienmogelijkheden en de vraag naar banen in de informatica. Je zou kunnen horen over alle dingen die we vandaag de dag dagelijks gebruiken en die alleen dankzij de informatica tot stand zijn gekomen.

de kracht van informatica

Waarom is informatica zo belangrijk?

Maar waar je niet zo vaak over hoort, is de altruïstische kant van informatica en het werk dat professionals op dit gebied doen om de wereld een betere plek te maken.

Als jij je liefde voor technologie wilt gebruiken om een verschil te maken, wees dan gerust. Computerwetenschappen is een ongelooflijke carrièrekeuze voor iemand die de wereld wil veranderen.

Samenlevingen zullen sterven als ze niet blijven innoveren. Technologieën zijn op zichzelf goed noch kwaad, maar in de juiste handen kunnen zij krachtige voordelen worden voor de samenleving. Wij hebben slimme en ethische mensen nodig om onze beste en krachtigste technologieën te begrijpen om ervoor te zorgen dat ze voor het goede worden gebruikt.

Als je enkele concrete voorbeelden wilt van hoezeer computerwetenschap de maatschappij ten goede komt, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben tech professionals gevraagd om met ons te delen hoe hun dagelijks werk mensen helpt en een vitale rol speelt in hun gemeenschap.

Computerwetenschap komt de maatschappij ten goede door

1. Rechtstreeks te voorzien in behoeften

Informatica kan een enorme positieve impact hebben op de maatschappij. Wetenschappers kunnen namelijk gemakkelijk aan de slag met directe toepassingen die maatschappelijke problemen aanpakken als armoede, werkloosheid, klimaatverandering en meer.

Een voorbeeld hiervan is Frankrijk. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van start-ups, door teams aan te stellen die oplossingen creëren wanneer een overheidsagent een probleem identificeert. Vervolgens worden de oplossingen op nationaal niveau toegepast. Deze aanpak stelt computerwetenschappers en andere technologieprofessionals in staat om in te springen en te voorzien in de behoeften die in hun gemeenschappen ontstaan.

Sites als DataKind, Taproot en Code Alliance kunnen prima hulpbronnen zijn voor computerwetenschappers die hun vaardigheden willen inzetten voor mondiale problemen of vraagstukken. Deze platformen maken het mogelijk voor een breed scala aan tech professionals om projecten te creëren, te ondersteunen en uit te voeren die levens veranderen.

Er zijn ook indirecte voordelen van de tools die computerwetenschappers bouwen. Denk aan liefdadigheidsinstellingen die nu in staat zijn hun donaties te stroomlijnen, of crowdfunded campagnes die hun achterban en financiële steun kunnen verzamelen.

2. Mensen mondiger maken die vaak over het hoofd worden gezien

Een groot voordeel van software, is dat het vrij verspreid kan worden onder iedereen, dankzij open-source bijdragers. Dit geeft mensen echt meer mogelijkheden. Wanneer tools om inkomsten te genereren en bedrijfsproblemen op te lossen voor iedereen beschikbaar zijn, kan dit het speelveld gelijkmaken.

Het vinden van klanten kan bijvoorbeeld een dure aangelegenheid zijn. Als je een dienstverlener bent die naar je bedrijf komt zonder een hoop extra geld, kan het moeilijk zijn om overeind te blijven. Schoonheidsspecialisten bepalen bijvoorbeeld meestal niet hun eigen werktijden of kunnen vaak niet hun eigen klanten vinden omdat ze geen idee hebben hoe het moet.

de kracht van informatica

3. De weg gelijk maken voor een eerlijkere wereld

Computerwetenschap kan echt helpen om het speelveld gelijk te maken in termen van goedkope oplossingen. Maar het kan ook op een andere manier. Hoewel in de technologie-industrie vrouwen en mensen met een etnische achtergrond ondervertegenwoordigd zijn, kan computerwetenschap gezien worden als een middel om het maatschappelijke evenwicht te herstellen als het gaat om genderidentiteit, achtergrond, etniciteit en nog veel meer. Code is code en als je iets hebt gemaakt dat echt nuttig is, zal je achtergrond je niet tegenhouden.

4. Snellere vooruitgang in de gezondheidszorg

Gezondheidszorg heeft meestal een hoge prioriteit als je kijkt hoe je het leven van mensen kunt verbeteren

Een van de leukste kanten van computerwetenschap is de kracht om elk ander gebied te verbeteren en te versnellen. “Data science en kunstmatige intelligentie (AI) als subsets van computerwetenschap, stellen mensen en organisaties in staat om het denken te versnellen en te ‘prepacken’. Op deze manier kunnen computerwetenschappen en kunstmatige intelligentie elk ander vakgebied vele, vele malen beter maken.”

Genomica en gepersonaliseerde geneeskunde zijn een uitstekend voorbeeld van hoe door informatica aangedreven technologieën de vooruitgang in de gezondheidszorg versnellen. De sequentiebepaling van het genoom, die de motor vormt van deze grensverleggende tak van de geneeskunde, kostte vroeger tientallen miljoenen dollars, maar dankzij technieken op basis van machinaal leren en verbeterde computerkracht zijn de kosten aanzienlijk gedaald.

5. Verbetering van het onderwijs

Kun jij je modern onderwijs voorstellen zonder computersoftware of internet? Of je nu online een les volgt, onderzoek doet voor een werkstuk of werk deelt via de cloud, professionals in computerwetenschappen hebben dit onder andere mogelijk gemaakt.

E-learningplatforms en verschillende toepassingen geven studenten nieuwe hulpmiddelen om problemen op te lossen en te studeren, wat de academische wereld heeft veranderd. De mogelijkheid om online lessen te volgen is ook een enorm voordeel voor de wereld, omdat het toegang tot onderwijs creëert voor studenten van wie de locatie, capaciteiten of financiën een barrière vormden.

6. Uitbreiding van de communicatie

De grootste bijdrage die informatica heeft geleverd, is op het gebied van communicatie. Computerwetenschap heeft van de wereld een heel kleine plek gemaakt – deze is nu binnen handbereik

Dan zijn er nog platformen als sociale media, verschillende apps voor videobellen en chatten en zelfs applicaties waarmee je documenten en foto’s met je vrienden kunt delen die aan de andere kant van de wereld wonen. Deze ontwikkelingen staan symbool voor de complete evolutie die informatie teweeg heeft gebracht op de arbeidsmarkt.

7. Voorspellen en vermijden van (natuur)rampen

Computerwetenschap is schaalvergroting, en schaalvergroting gaat heel snel. De toepassing van computerwetenschap op voorspellingen kan een enorme impact hebben op de wereld. Wij voorspellen menselijk gedrag; wij voorspellen klimaten, seizoenen, oceaanstromingen, etc.

Met deze instrumenten kunnen wij alles voorspellen, van een inkomende tsunami tot het uitbraakpatroon van een virus. Op die manier berust een deel van het meest levensreddende werk dat in onze wereld gebeurt, op computerwetenschappers. Computerwetenschap komt zelfs in actie bij het voorspellen van de baan van gevaarlijke kometen in de buurt van onze planeet.

8. Positieve impact op de samenleving

Hoewel het niet altijd direct zichtbaar is, is bijna elk aspect van de maatschappij – van familiebedrijven die digitale bescherming nodig hebben tot opvangcentra voor daklozen die hun vrijwilligersbestand willen stroomlijnen – afhankelijk van de innovaties die door computerwetenschappers worden gestimuleerd.

Informatica is een mooi beroep, zonder informatica zal de wereld van vandaag compleet tot stilstand komen. Zoek je een baan waarmee jij kan bijdragen aan het positief beïnvloeden van de wereld, dan is een carrière in de informatie jouw volgende stap!

Hoe ga jij het verschil maken?

Je kan het niet ontkennen: de reikwijdte van informatie is gigantisch. En dan te bedenken dat wij nog maar net zijn begonnen met wat er allemaal voor moois nog uit informatica kan komen!